Hvad er en grensaks?

Hvad er en grensaks?

En grensaks er et praktisk og smart redskab. Det er yderst anvendeligt i haven, når man blandt andet skal beskære træer og buske. Dette kan ofte være nødvendigt at fjerne diverse grene, som sidder i vejen. Med en grensaks gør du arbejdet nemt og sikrer dermed også ikke at skade den plante, hvor du afskære grenen fra. 

HVAD BRUGER MAN EN GRENSAKS TIL

En grensaks bruges ofte i haven til at afskære grene. Dette kan være, når det er blevet tid til at udtynde dit frugttræ, så du får dejlige, saftige og smagfulde frugter. Det kan også være nødvendigt at anskaffe sig en grensaks, hvis du ønsker at forme træet, så det får en fin form og passer ind til resten af haven, eller hvis dit træ er blevet for stort og står og skygger i haven. Der findes grensakse til både tynde og tykke grene, så det er et meget anvendeligt redskab til det meste havearbejde. Det er altså et uundværligt værktøj, når det kommer til beskæringsarbejde. 

HVORFOR ER DET VIGTIGT MED EN GRENSAKS

En grensaks gør arbejdet en del nemmere for dig, så ikke du overbelaster din krop unødvendigt. Havearbejde kan nemlig godt være en hård omgang, så derfor kan det være en god ide at vælge et redskab, der aflaster dig på bedste mulig måde. Hvis du har problemer med dine hænder, kan det især være en ide at anskaffe dig en grensaks, som kan klare meget af arbejdet for dig. Disse modeller kommer vi ind på senere i denne artikel. En grensaks er også yderst vigtigt for at sikre et pænt og lige snit. Det dur altså ikke, at man vrider i grenen, og dermed skaber et ujævnt snit, fordi det redskab du bruger ikke er velegnet til at klippe grene på den tykkelse. Et ujævnt sår er nemlig svært for træet at hele efterfølgende, og det bliver derfor mere udsat for svampeinfektioner. 

HVILKE FORSKELLIGE GRENSAKSE FINDES DER

Der findes flere forskellige grensakse med flere forskellige mekanismer og størrelser. Der findes både de manuelle grensakse, men der er også mange udviklede grensakse, som eksempelvis kører på batterier. Det er derfor vigtigt at vælge en, som passer til det arbejde, som du skal lave. Hvis du eksempelvis blot skal klippe et par små grene af din hindbærbusk, vil det ikke være helt nødvendigt at gå ud og spendere mange penge på en stor grensaks, som kører på batteri. Her vil du blot kunne nøjes med en mindre grensaks. 

Hvis du skal beskære større grene fra eksempelvis træer, vil det her være essentielt med en grensaks med udveksling. Denne form for grensaks har gearudveksling og kan derfor øge kraften på klippet med tre gange så meget i forhold til en normal grensaks med standard mekanisme. Dette gør det altså muligt for dig nemt at kunne skære igennem tykkere grene uden at slide for hårdt på hverken dig selv eller planten. 

Sidste men ikke mindst vil vi nævne den elektriske grensaks. Dette er en utrolig smart udvikling, som gør det let som en leg at skulle klippe tykkere grene. Her trykker du blot på en knap, og så sørger grensaksen selv for at klippe grenen af. Dette kræver altså ingen kræfter som sådan fra dig, hvilket kan være rigtig smart, hvis fingerkræfterne ikke er hvad de har været.